Πορεία διαμαρτυρίας κατοίκων Κάτω Μονής με απαίτηση ένα καθαρότερο περιβάλλον

Ειρηνική πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποιούν οι κάτοικοι της Κάτω Μονής, στην επαρχία Λευκωσίας, ενάντια στη λειτουργία χοιροτροφικών μονάδων και σφαγείου στην κοινότητά τους.

Η πορεία πραγματοποιείται σήμερα στις 19:00, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος.

Αύριο οι κάτοικοι της Κάτω Μονής θα πραγματοποιήσουν παγκοινοτική συγκέντρωση με θέμα τη δημόσια ακρόαση που θα γίνει την επόμενη μέρα, για την αδειοδότηση σφαγείου στην κοινότητά τους.

Η κοινότητα Κάτω Μονής υποφέρει από κακοσμία από τις φάρμες εδώ και 30 χρόνια, όπως αναφέρει ανακοίνωση. Προστίθεται ακόμα ότι πριν μερικά χρόνια εντοπίστηκε το τοξικό αέριο υδρόθειο στην ατμόσφαιρα του χωριού, λόγω εκπομπών ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού βιοαερίου που βρίσκεται κτισμένος, χωρίς πολεοδομικές άδειες, εντός των ορίων του χωριού.

Πριν ένα μήνα το Επιστημονικό Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου (ΕΤΕΚ) εξέδωσε ανακοίνωση για το θέμα σημειώνοντας ότι «επιβεβαιώνεται πως το θέμα είναι πολυσύνθετο αφού τμήματα κάποιων εκ των υπό αναφορά μονάδων (χοιροστασίων και ενός σφαγείου – βιολογικού ηλεκτροπαραγωγικού σταθμο)ύ φαίνεται πως λειτουργούν χωρίς να έχουν εξασφαλίσει τις απαραίτητες πολεοδομικές και οικοδομικές άδειες. Ωστόσο φαίνεται πως μέρος των εγκαταστάσεων είναι αδειούχες και ως εκ τούτου τυχόν μετακίνηση τους προϋποθέτει καταβολή αποζημιώσεων από το κράτος».

Η ανακοίνωση του ΕΤΕΚ ανέφερε, επίσης, ότι ο έπαρχος Λευκωσίας έχει προσφύγει για συγκεκριμένες περιπτώσεις στο επαρχιακό δικαστήριο το οποίο διαπίστωσε παραβάσεις του περί Ρυθμίσεως Οδών και Οικοδομών νόμου, χωρίς όμως μέχρι σήμερα να έχει καταστεί εφικτή η άρση της παρανομίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here