Στη φυλακή συμπολίτες μας για πρόστιμα και Κοινωνικές Ασφαλίσεις

Στις Κεντρικές Φυλακές βρίσκονται σήμερα έντεκα συμπολίτες μας με το μόνο αδίκημα που διέπραξαν να είναι οι οφειλές σε πρόστιμα,  διατροφές ή Κοινωνικές Ασφαλίσεις.

 

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», ένας 58χρονος βρίσκεται πίσω από τα σίδερα από τις αρχές του περασμένου Γενάρη και δεν υπάρχει προοπτική αποφυλάκισής του επειδή χρωστά 35 χιλιάδες σε διατροφές στην πρώην σύζυγό του.

Εντούτοις, ενόσω παραμένει στη φυλακή το ποσό μεγαλώνει και δεν μπορεί να δώσει ούτε σεντ. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, για τον ίδιο λόγο βρίσκεται έγκλειστος σε κελί από το περασμένο καλοκαίρι και ένας 41χρονος Ελλαδίτης, επειδή χρωστά 20 χιλιάδες ευρώ επίσης σε διατροφές.

Επίσης, τρίτος χρωστά 93 χιλιάδες ευρώ σε αστικά χρέη και εντάλματα, ενώ τέταρτος πολίτης βρίσκεται από τις αρχές του περασμένου Αυγούστου στις Κεντρικές Φυλακές, επειδή οφείλει 1.700 ευρώ για διατροφές και τρεις χιλιάδες ευρώ στις Κοινωνικές Ασφαλίσεις.

Άλλος Κύπριος πολίτης κρατείται στο κελί επειδή οφείλει διατροφές ύψους €10 χιλιάδων περίπου, και άλλος βρίσκεται έγκλειστος επειδή οφείλει διατροφές χιλίων ευρώ και χρωστά 10 χιλ. ευρώ σε αστικά χρέη.

Οι υπόλοιποι είτε χρωστούν σε πρόστιμα που τους επιβάλλονται από τα δικαστήρια, είτε διατροφές και αδυνατούν να τις καταβάλουν, επειδή παρέμειναν για μεγάλο χρονικό διάστημα άνεργοι.

Ουσιαστικά οι περισσότεροι από αυτούς που οφείλουν διατροφές, δεν έχουν προοπτική να αφεθούν ελεύθεροι, αφού θα πρέπει για να γίνει αυτό να συναινέσει η πρώην σύζυγός τους. Για σκοπούς άσκησης πιέσεων ώστε να βρεθούν τα χρήματα, οι σύζυγοι δεν συναινούν, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται οφειλές σε διατροφές με τεράστια ποσά και να μην υπάρχει προοπτική να καταβληθούν.

Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει ότι το ίδιο συμβαίνει και με τις οφειλές προς τις Κοινωνικές Ασφαλίσεις. Για να βγει κάποιος από τη φυλακή θα πρέπει να συναινέσουν σ’ αυτό και οι Κοινωνικές Ασφαλίσεις, πράγμα που δεν γίνεται στις πλείστες περιπτώσεις, με αποτέλεσμα ούτε να πληρώνονται με δόσεις οι οφειλές τους, ούτε και οι επηρεαζόμενοι μπορούν να εργαστούν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here