Η Κυπριακή Δημοκρατία γιορτάζει σήμερα 58 χρόνια ζωής, με την καθιερωμένη στρατιωτική παρέλαση.

Από την 1η Οκτωβρίου 1960, η Κύπρος ανακηρύχθηκε Ανεξάρτητο κράτος, μετά τον αγώνα ενάντια στους Άγγλους αποικιοκράτες, την περίοδο 1955-1959.
Τον Φεβρουάριο 1959 υπεγράφησαν μεταξύ Μεγάλης Βρετανίας, Ελλάδας, Τουρκίας, ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής κοινότητας οι Συνθήκες Ζυρίχης-Λονδίνου, με τις οποίες ιδρυόταν ανεξάρτητο κράτος, η Κυπριακή Δημοκρατία.
Οι Συνθήκες τέθηκαν σε ισχύ στις 16 Αυγούστου 1960 μετά από μια δεκαοκτάμηνη μεταβατική περίοδο, κατά την οποία συντάχθηκε το Σύνταγμα, συγκροτήθηκε ο διοικητικός μηχανισμός του νέου κράτους και ρυθμίστηκε το θέμα των Βρετανικών βάσεων στην Κύπρο.
Ωστόσο, στις 11 Ιουλίου του 1963 το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο τότε αποτελείτο από επτά Ελληνοκύπριους και τρεις Τουρκοκύπριους, αποφάσισε να θεσπίσει ως επίσημη Ημέρα της Ανεξαρτησίας της Κύπρου την 1η Οκτωβρίου.
Η 1η Οκτωβρίου από το 1963 έχει θεσμικό χαρακτήρα, με τις καθιερωμένες επίσημες τελετές και παρελάσεις.
Τα μεσάνυχτα της 16ης Αυγούστου 1960, η αγγλική σημαία υπεστάλη, και τη θέση της πήρε η σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Την 58η επέτειο ανακήρυξης της ανεξαρτησίας της γιορτάζει σήμερα
η Κύπρος, ως αποτέλεσμα του αγώνα ενάντια στους Άγγλους αποικιοκράτες, την περίοδο 1955-1959.
Η επέτειος της Ανεξαρτησίας θα τιμηθεί με εκδηλώσεις
Επίκεντρο των εορτασμών θα είναι η Λευκωσία, όπου οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν με την καθιερωμένη στρατιωτική παρέλαση στις 11.00 στη λεωφόρο Ιωσήφ Χ’ Ιωσήφ στο Στρόβολο, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Την ελληνική κυβέρνηση θα εκπροσωπήσουν ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος και ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης.
Στις 9.15 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραστεί σε Τρισάγιο μπροστά από τις στήλες των πεσόντων αντιστασιακών, εντός του Πάρκου του Προεδρικού Μεγάρου, στις 9.45 θα καταθέσει στεφάνι στα Φυλακισμένα Μνήματα και στις 10.15 στεφάνι στον ανδριάντα του Εθνάρχη Μακαρίου Γ’, στο Προεδρικό Μέγαρο.
Στις 10.30 θα δεχθεί τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο.
Στις 12.30 θα παραθέσει δεξίωση προς τα μέλη του Διπλωματικού Σώματος, στο Προεδρικό Μέγαρο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here