Οι διαβάσεις πεζών δεν είναι.. στολίδι – Συμβουλές Αστυνομίας Κύπρου για τη χρήση διαβάσεων πεζών

Όπως τα μηχανοκίνητα οχήματα δικαιούνται να κυκλοφορούν απρόσκοπτα στο οδικό δίκτυο έτσι και οι πεζοί έχουν το δικαίωμα χρήσης και διασταύρωσης από τη διάβαση πεζών. Η χρήση της διάβασης πεζών είναι άκρως αναγκαία, ιδιαίτερα σε πολυσύχναστους δρόμους και δρόμους όπου τα οχήματα κινούνται με αυξημένη ταχύτητα.

Ως εκ τούτου, όταν επιχειρούμε να διασταυρώσουμε ένα δρόμο πέραν από την ιδιαίτερη προσοχή που χρειάζεται να επιδείξουμε, ας ψάξουμε να εντοπίσουμε την κοντινότερη διάβαση πεζών και να τη χρησιμοποιήσουμε, έχοντας πάντοτε κατά νου ότι η χρήση της αυξάνει κατακόρυφα την προσφερόμενη ασφάλεια και μας επιτρέπει να διασχίσουμε ένα πολυσύχναστο δρόμο χωρίς να θέσουμε τη ζωή μας σε κίνδυνο.

Τη συνήθεια αυτή οφείλουν οι γονείς ως πρότυπα προς τα παιδιά τους, να τους την εμπεδώσουν ώστε να μάθουν και αυτά να χρησιμοποιούν τις διαβάσεις πεζών για τη δική τους προστασία και ασφάλεια.

Από την πλευρά τους όλοι ανεξαιρέτως οι οδηγοί μηχανοκινήτων οχημάτων οφείλουν να συμμορφώνονται με τους κανονισμούς και να σταματούν έγκαιρα πριν από τη διάβαση, όταν απαγορεύεται σε αυτούς με σήμα να προχωρήσουν. Οφείλουν επίσης να σέβονται τις διαβάσεις πεζών και να δίνουν προτεραιότητας σε όσους προτίθενται να διασταυρώσουν ακόμα και αν δεν υπάρχει φωτεινός σηματοδότης. Υπενθυμίζουμε ότι οι οδηγοί υποχρεούνται όταν πλησιάζουν σε διάβαση να χρησιμοποιούν χαμηλές ταχύτητες ώστε σε περίπτωση ανάγκης, να μπορούν να σταματήσουν το όχημα τους και ότι απαγορεύεται αυστηρά η στάση και η στάθμευση σε διαβάσεις πεζών.

Όσον αφορά στους πεζούς υπενθυμίζουμε ότι πρέπει πάντοτε να διασταυρώνουν με προσοχή και έχοντας κατά νου ότι προτού κάνουν χρήση της διάβασης πεζών πρέπει να είναι απολύτως σίγουροι ότι έχει ανάψει ο ‘Γρηγόρης’ και όλα τα διερχόμενα οχήματα έχουν σταματήσει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here