Αλκοόλ και παραλία δεν πάνε μαζί.. Aπολαύστε την ημέρα σας στην παραλία χωρίς κινδύνους

Τί κινδύνους κρύβει η κατανάλωση αλκοόλ στην παραλία…

Όταν ένας άνθρωπος ετοιμάζεται ή φεύγει για τις καλοκαιρινές διακοπές του, μεταφέρει στις αποσκευές του την προσδοκία να περάσει την καλύτερη περίοδο της χρονιάς: δύο ή τρεις εβδομάδες μακριά από τη σκονισμένη πόλη, σε μια ζεστή αμμουδιά, δίπλα στο γάργαρο νερό, με περιπάτους στα αξιοθέατα και φαγητό εκτός σπιτιού είναι το όνειρο των πολλών.

Ωστόσο, οι μεγάλες προσδοκίες συχνά δεν εκπληρώνονται – και ένας από τους εχθρούς τους είναι το να πίνει κανείς αλκοόλ ενώ κάνει ηλιοθεραπεία, σύμφωνα με την εφημερίδα «Τάϊμς» του Λονδίνου.

Λένε πως η συνήθεια αυτή ευνοεί κατ΄ αρχάς το ηλιακό έγκαυμα ή την ηλίαση. Αν και η εξήγηση δεν είναι πως το αλκοόλ καθιστά ευαίσθητο το δέρμα στην ηλιακή ακτινοβολία, όπως νομίζουν πολλοί, είναι γεγονός πως όσοι πίνουν αλκοόλ και κάνουν ηλιοθεραπεία είναι επιρρεπείς στο να λαγοκοιμηθούν εξαιτίας του ποτού – και αν τους συμβεί αυτό, όχι μόνο μπορεί να καθήσουν κάτω από τον ήλιο περισσότερο από όσο θα ήθελαν, αλλά και να μην αντιληφθούν τις πρώτες προειδοποιητικές ενδείξεις ηλιακού εγκαύματος, κυρίως το αίσθημα καύσου ή το τσούξιμο στο δέρμα.

Σε αυτή την περίπτωση, δεν είναι οι επιδράσεις του αλκοόλ στο δέρμα που κάνουν τη ζημιά, αλλά οι επιδράσεις του στα υψηλότερα κέντρα του εγκεφάλου.

Το αλκοόλ καθιστά επίσης πιθανότερες ποικίλες σχετιζόμενες με τον ήλιο καταστάσεις, όπως η εξάντληση λόγω ζέστης, η θερμοπληξία, ακόμα και οι μυϊκές κράμπες. Μάλιστα, αν έχει εκδηλώσει κάποιος τέτοιου είδους πρόβλημα κατά το παρελθόν, κινδυνεύει περισσότερο να το ξαναπαρουσιάσει.

Άλλος παράγων κινδύνου για ανάπτυξη τέτοιου είδους «νοσημάτων της ζέστης», όπως αποκαλούνται, είναι η συστηματική κατάχρηση αλκοόλ.

Οι άνδρες δεν πρέπει να πίνουν περισσότερα από 3 ποτά την ημέρα και οι γυναίκες από 2. Εάν κάποιος είναι μανιώδης πότης και πίνει πολύ περισσότερες από αυτές τις ποσότητες, είναι επιρρεπής στην ανάπτυξη θερμικής εξάντλησης ή θερμοπληξίας, ακόμη και αν τη δεδομένη ημέρα δεν έχει πιει σταγόνα αλκοόλ.

Ας μην ξεχνάμε, τέλος, πως το κολύμπι υπό την επήρεια αλκοόλ συνοδεύεται από κίνδυνο πνιγμού, δεδομένου ότι και η κρίση και η αντίληψη μειώνονται, αλλά και αυξάνεται ο κίνδυνος να παρουσιαστεί μυϊκή κράμπα, που δεν είναι ό,τι καλύτερο όταν κολυμπάει κάποιος- πόσω μάλλον όταν είναι και κάπως αποπροσανατολισμένος λόγω αλκοόλ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here