Ταξίδι στο χρόνο προσφέρει η Μόνιμη Έκθεση της Λατινικής Κοινότητας

Ταξίδι στο χρόνο, με επίκεντρο την έντονη παρουσία στην Κύπρο των Λατίνων Καθολικών με ευρωπαϊκή καταγωγή, προσφέρει η νέα Μόνιμη Έκθεση της Λατινικής Κοινότητας στο Κέντρο Εικαστικών Τεχνών και Έρευνας (CVAR) του Ιδρύματος Κώστα και Ρίτας Σεβέρη στη Λευκωσία.

Η έκθεση, τα εγκαίνια της οποίας τελέστηκαν στις 20 Ιουνίου, επικεντρώνεται στο τέλος του 19ου αιώνα και απεικονίζει την ευρωπαϊκή κουλτούρα που η κοινότητα μετέφερε μαζί της, την κάθοδο ευρωπαϊκών προξενείων, την ανάπτυξη εμπορίου και νέων επαγγελμάτων, τη δημιουργία σχολείων, τη διδασκαλία ξένων γλωσσών, την αρχιτεκτονική και τη μόδα στο ρουχισμό και τα έπιπλα.

Επίσης, περιλαμβάνει φωτογραφικό υλικό και εκθέματα από τη Λατινική Καθολική Εκκλησία.

Στόχος της έκθεσης είναι η προβολή της Λατινικής Κοινότητας και της συμβολής της στην κυπριακή κοινωνία σε ένα χώρο που έχει ως γνώμονα του την προώθηση του πολιτισμού και την ειρηνική συνύπαρξη.

Σε ομιλία της στην τελετή εγκαινίων, η Εκπρόσωπος της Λατινικής Κοινότητας στη Βουλή των Αντιπροσώπων Αντωνέλλα Μαντοβάνη επεσήμανε ότι «ιστορικά οι Λατίνοι υπήρξαν ο ευρωπαϊκός πυρήνας της Κύπρου, έχοντας ευρωπαϊκή καταγωγή», προσθέτοντας ότι «η μόνιμη έκθεση της Λατινικής Κοινότητας απεικονίζει την ευρωπαϊκή κουλτούρα που έφεραν στη Κύπρο προς τα τέλη του 19ου αιώνα σε ενδυμασία, μόδα, υφάσματα, έπιπλα, παιδεία, αρχιτεκτονική».

Η κ. Μαντοβάνη αναφέρθηκε στα εκθέματα, που περιλαμβάνουν την κάθοδο των ευρωπαϊκών προξενείων, την ανάπτυξη του εμπορίου και νέων επαγγελμάτων, τη δημιουργία σχολείων και διδασκαλίας ξένων γλωσσών, την ενδυμασία της εποχής, και εκκλησιαστικά κειμήλια.

«Το Τάγμα των Φραγκισκανών ίδρυσε το αρχαιότερο σχολείο της Κύπρου, το Τέρρα Σάντα Λευκωσίας το 1646, όπως οι Φραγκισκανές Αδελφές της Ιεράς Καρδίας του Ιησού αργότερα ίδρυσαν τη σχολή Αγίας Μαρίας στη Λεμεσό, σχολεία που συνεχίζουν να προσφέρουν στη Πολυπολιτισμική Παιδεία της Κύπρου», είπε.

Είπε, επίσης, ότι «φιλοξενούμε στο χώρο και φωτογραφίες των σχολείων που ιδρύσαν οι Αδελφές του Αγίου Ιωσήφ της Εμφανίσεως στη Λάρνακα και Λευκωσία και που είναι στη Κύπρο από το 1844», επισημαίνοντας ότι «τα προσωπικά αντικείμενα των Λατίνων αποδεικνύουν τους στενούς δεσμούς που διατηρούσαν με την Καθολική Εκκλησία και Αγίους Τόπους».

Στα εγκαίνια παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Προεδρικός Επίτροπος Φώτης Φωτίου εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων, οι Πρέσβεις της Ιταλίας, των ΗΠΑ, της Πολωνίας, της Αυστρίας και της Ιρλανδίας, ο Διευθυντής Προγραμμάτων του UNDP και ο Διευθυντής Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here