Στο Σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα η παρουσίαση της έκδοσης Μαρκαντώνης Δεγκρές/«Δαρκές» 

Η έκδοση του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ , Μαρκαντώνης Δεγκρές/«Δαρκές» είναι η  πρώτη κριτική, σχολιασμένη έκδοση του συνολικού κειμένου ενός μακροσκελούς και πολύ ενδιαφέροντος, γλωσσικά και κοινωνικοανθρωπολογικά, έμμετρου οδοιπορικού στους Αγίους Τόπους, ανέφερε ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Τουρκικών και Μεσανατολικών Σπουδών, του Πανεπιστημίου Κύπρου, Θεοχάρης Σταυρίδης, στην παρουσίαση της έκδοσης.

Ανακοίνωση από το Σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα, όπου φιλοξενήθηκε η παρουσίαση της έκδοσης, αναφέρει ότι ο κ. Θεοχάρης Σταυρίδης, «αναφερόμενος στον συγγραφέα του έργου, εύπορο ελληνορθόδοξο Κύπριο, Μαρκαντώνη Δεγκρές, και στο ταξίδι που αυτός πραγματοποίησε στους Αγίους Τόπους, την Άνοιξη του 1588, τόνισε τη μεγάλη πνευματική σημασία αυτού του προσκυνήματος για τον Κύπριο της οθωμανικής περιόδου».

Ο κ. Σταυρίδης εξήρε, με τη σειρά του, την ενδελεχέστατη φιλολογική επιμέλεια από τον Ομότιμο Καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Γιώργου Κεχαγιόγλου, «που έχει ασχοληθεί επανειλημμένως με την Κύπρο και έχει προσφέρει δεκάδες πολύτιμες μελέτες για την ιστορία της λογοτεχνίας του νησιού».

Αναφέρθηκε στην αξία της εκτενούς εισαγωγής και του εκτενέστατου σχολιασμού, πέραν των 300 σελίδων, ο οποίος καλύπτει τόσο τις ιστορικές/γεωγραφικές πληροφορίες, που αναφέρονται στο κείμενο, όσο και τα γλωσσικά/φιλολογικά του στοιχεία.

Καταλήγοντας, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κύπρου, είπε ότι ο Γιώργος Κεχαγιόγλου «μας προσφέρει ξανά αυτό το εν πολλοίς ξεχασμένο έργο κατάλληλα πλαισιωμένο, διορθωμένο και σχολιασμένο, ώστε να είναι προσιτό στον σύγχρονο αναγνώστη και μελετητή».

Κατά την αντιφώνησή του και σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο κ. Κεχαγιόγλου, «θέλησε να δώσει μία πιστή αποτύπωση της πολύ ‘σαλεμένης’, ορθογραφικά και από πολλές απόψεις, πρώτης εκτύπωσης του έργου, που έγινε 55 χρόνια ύστερα από τη συγγραφή του ποιήματος».

Πρόσθεσε ότι από την άλλη ήθελε να δώσει «μία διορθωμένη, κατά το δυνατόν, όσο γίνεται πιο πιστά, βελτιωμένη απόδοση του κειμένου, που αποτελεί, όπως επεσήμανε, το πρώτο, ουσιαστικά, οδοιπορικό σε δημώδη γλώσσα και σε πεζό λόγο, που διαθέτουμ»ε.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄, Ανδρέας Φυλακτού, ο οποίος επεσήμανε τη μεγάλη γλωσσική, φιλολογική, ιστορική, κοινωνικοπολιτική και οικονομική, ιδιαίτερα γεωργοκτηνοτροφική, σημασία του έργου και εξήρε την εξαίρετη επιστημονική επάρκεια του επιμελητή, τη βαθιά φιλολογική του γνώση, τη συστηματική ερευνητική διείσδυσή του, όχι μόνο στο κείμενο που επιμελείται αλλά και προς τα γεγονότα και τα δρώμενα της εποχής της συγγραφής του βιβλίου.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με τη στήριξη των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here