Εγκαινιάζεται η πρώτη έκθεση για τη Βυζαντινή-Μεσαιωνική Λευκωσία 

Εγκαινιάζεται την προσεχή Πέμπτη στο Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο, στη Λευκωσία,  η πρώτη έκθεση για τη Βυζαντινή-Μεσαιωνική Λευκωσία.

Σε ανακοίνωσή του, το Ίδρυμα Α.Γ. Λεβέντη αναφέρει πως πρόκειται  για την πρώτη μιας σειράς εκθέσεων, που μετά από εισήγηση της Διαχειριστικής Επιτροπής του, το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο ανέλαβε να πραγματοποιήσει, στο πλαίσιο του τρέχοντος 5ετούς του προγράμματος.

Η σειρά αυτή των εκθέσεων υπό το γενικό τίτλο: «Λευκωσία: η γέννηση και εξέλιξη μιας πρωτεύουσας» φιλοδοξεί να καλύψει μια χρονική περίοδο από τον 10ο έως τον 20ον  αιώνα.

Η έκθεση, όπως σημειώνει το Ίδρυμα, θα είναι μακροχρόνια με διάρκεια έως το τέλος Ιανουαρίου του 2019, έτσι θα δοθεί η ευκαιρία να την δουν όσο το δυνατόν περισσότεροι επισκέπτες.

Σε χαιρετισμό της κατά τη δημοσιογραφική διάσκεψη με αφορμή τα εγκαίνια της έκθεσης,  η Επίτροπος του Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη,  Φωτεινή Παπαδοπούλου, ανέφερε πως η έκθεση θα εξετάσει τη Λευκωσία, ως κέντρο της βυζαντινής διοίκησης, ως πρωτεύουσα του Μεσαιωνικού βασιλείου υπό τη Δυναστεία των Λουζινιανών και ακολούθως ως πρωτεύουσα της υπό Ενετική διακυβέρνηση.

«Στη συνέχεια», είπε, «θα παρουσιάσει τη Λευκωσία των χρόνων της Οθωμανικής κυριαρχίας για να δώσει κατόπιν τα χρόνια της Αγγλικής διοίκησης και τα πρώτα χρόνια της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η σειρά  των εκθέσεων αυτών καλεί τους επισκέπτες του Μουσείου να γνωρίσουν την ιστορία μιας πρωτεύουσας με ταραχώδες αλλά γοητευτικό παρελθόν, δύσκολο παρόν, με υπό κατοχή μεγάλο μέρος της και αισιόδοξο, όπως όλοι θέλουμε να πιστεύουμε μέλλον».

Όπως σημείωσε η κ. Παπαδοπούλου «η πρώτη στη σειρά έκθεση ασχολείται με την Βυζαντινή-Μεσαιωνική περίοδο και παρουσιάζει την ιστορική πορεία της Λευκωσίας από τον 10ο έως τον 16ον αιώνα επισημαίνοντας τον ρόλο της, ως πρωτεύουσας», για να προσθέσει ότι «Άνθρωποι, θεσμοί και νόμοι», «Η θρησκευτική ζωή και τέχνη», «Η ζωή στην πόλη και στο σπίτι» είναι κάποιες από τις ενότητες μέσα από τις οποίες η έκθεση προσεγγίζει το θέμα της.

Ανέφερε, παράλληλα, ότι το Μουσείο προγραμματίζει ειδικές ξεναγήσεις, διαλέξεις, εκπαιδευτικά προγράμματα και συναφείς εκδηλώσεις, οι οποίες θα πλαισιώσουν τη λειτουργία της έκθεσης.

Επίσης, είπε ότι για την τεκμηρίωση της έκθεσης ήταν πολλοί οι φορείς που πρόθυμα δάνεισαν αντικείμενα των συλλογών τους.

Το σκεπτικό της έκθεσης 

Η έκθεση παρουσιάζει την ιστορική πορεία της  Λευκωσίας, ως πρωτεύουσας της Κύπρου από το 10ο αιώνα, όταν σύμφωνα  με τις υπάρχουσες ιστορικές πληροφορίες η Λευκωσία εμφανίζεται για πρώτη φορά στο ρόλο του διοικητικού κέντρου της Βυζαντινής Κύπρου.

Η έκθεση συνεχίζει με την καθιέρωση και εξέλιξη της Λευκωσίας, ως πρωτεύουσας  του φεουδαρχικού βασιλείου των Λουζινιανών έως το 1489. Στη συνεχεία η Κύπρος  αποτέλεσε μέρος του εμπορικού κράτους της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας και η Λευκωσία το κέντρο της ενετικής διοίκησης (1489 -1570). Η ιστορική πορεία στην έκθεση συνεχίζεται  έως το 1570 όταν η Λευκωσία πέρασε στην κυριαρχία των Οθωμανών Τούρκων.

Η εκθεσιακή διαδρομή στο μαγικό ιστορικό ταξίδι

Η έκθεση ξεδιπλώνει μια «μαγική» ιστορική διαδρομή που ξεκινά από την είσοδο του επισκέπτη στο Μουσείο και ολοκληρώνεται στο δεύτερο όροφο. Ήδη από το ισόγειο στην «Αίθουσα Προσανατολισμού» το κοινό  θα έχει την ευκαιρία να εξερευνήσει με τη βοήθεια οθόνης αφής τα μεσαιωνικά μνημεία της Λευκωσίας στον ιστό της σημερινής πόλης. Το ψηφιακό τρισδιάστατο μοντέλο της πόλης αναδεικνύει επίσης τις ενετικές οχυρώσεις και περιλαμβάνει πλούσιο φωτογραφικό και ενημερωτικό υλικό. Ο διαδραστικός χάρτης με τα μεσαιωνικά μνημεία δημιουργήθηκε από το Ινστιτούτο Κύπρου και το Λεβέντειου Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας. Η αίθουσα εμπλουτίζεται εκθεσιακά με λίθινα αρχιτεκτονικά μέλη μεσαιωνικών μνημείων.

Η διαδρομή συνεχίζεται στον πρώτο όροφο των μόνιμων συλλογών του Μουσείου στις αίθουσες «Βυζαντινοί – Μεσαιωνικοί  Χρόνοι», όπου ανάμεσα σε άλλα σημαντικά εκθέματα παρουσιάζεται ο περίφημος Μουσικός Κώδικας της Κύπρου, πολύτιμη πηγή μοναδικών πληροφοριών για την πολυφωνική μουσική της Μεσαιωνικής Ευρώπης. Ο Κώδικας βρίσκεται ξανά στην Κύπρο  μετά από έξη αιώνες από την μεταφορά του στην Ιταλία ως  μέρος της προίκας της Άννας Λουζινιάν , κόρης του βασιλιά της Κύπρου Ιανού, όταν παντρεύτηκε τον Λουδοβίκο της Σαβοΐας το 1434. Το πολύτιμο αυτό έκθεμα παραχώρησε με δανεισμό στο Λεβέντειο Μουσείο, για τους σκοπούς της έκθεσης, η Εθνική Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη του Τορίνο.

Επόμενη στάση, η «Συλλογή Μεσαιωνικής Κεραμικής» με αναφορές για την ύπαρξη των εργαστήριων κεραμικής στη Λευκωσίας. Έπεται παρουσίαση λίθινων και άλλων σημαντικών αντικειμένων γοτθικής τέχνης. Τα βήματα του επισκέπτη ακολουθώντας το ιστορικό μονοπάτι οδηγούνται στην πολυσυζητημένη αίθουσα «Αικατερίνη Κορνάρο», η οποία πρόσφατα εμπλουτίστηκε με ένα μοναδικό ζωγραφικό πίνακα.

Μεγάλη έμφαση στην παρουσίαση δίδεται στα κάστρα και στις  οχυρώσεις της πόλης της Λευκωσίας καλύπτοντας τη χρονική περίοδο από τη δημιουργία του πρώτου βυζαντινού κάστρου της πόλης έως την οικοδόμηση των ενετικών τειχών. Η «χαρτογράφηση» των γεγονότων φέρνει ακολούθως τον επισκέπτη στην «Αίθουσα Χαρτών» του Μουσείου, όπου παρουσιάζονται ιδιαίτερης ιστορικής σημασίας βιβλία, χειρόγραφα και άλλα αντικείμενα σχετικά με την πολιορκία της Λευκωσίας από τους Οθωμανούς το 1570. Κράνη, σπαθιά, σφαίρες και παραστατικές σκηνές σε γκραβούρες προσκαλούν τον επισκέπτη να «βιώσει» την ιστορική στιγμή της 9ης Σεπτεμβρίου, όταν η Λευκωσία περνά από τα χέρια των Ενετών στα χέρια των Οθωμανών.

Η επίσκεψη στην έκθεση συνεχίζεται στο δεύτερο όροφο του Μουσείου, στην αίθουσα «Περιοδικών Εκθέσεων» με ποικίλα θέματα και όψεις της Βυζαντινής και Μεσαιωνικής Λευκωσίας. Άνθρωποι θεσμοί και νόμοι, Θρησκευτική ζωή και τέχνη, Από τη ζωή στην πόλη και στο σπίτι, αποτελούν τις κύριες εκθεσιακές ενότητες οι οποίες συνθέτουν το ιστορικό σκηνικό μέσα από το οποίο ο επισκέπτης παρακολουθεί την εξέλιξη, τις δομές αλλά και τις ανθρώπινες δραστηριότητες στην  πόλη και στο σπίτι.  Εδώ μπορεί κανείς να μελετήσει και να θαυμάσει νομίσματα, σπάνια βιβλία, εικόνες, κειμήλια, οικιακά σκεύη και άλλους «θησαυρούς» της Μεσαιωνικής Λευκωσίας.

Για τους σκοπούς της έκθεσης παραχωρήθηκαν στο Λεβέντειο Μουσείο αντικείμενα από κρατικούς φορείς, μουσεία πολιτιστικά ιδρύματα και ιδιωτικές συλλογές όπως: Εθνική Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη Τορίνο, Τμήμα Αρχαιοτήτων, Κύπρου, Βυζαντινό Μουσείο Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ`, Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου, Μουσείο Πιερίδη – Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου, Μουσείο Ιεράς Μονής Κύκκου, Μουσείο Λαϊκής Τέχνης Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών, Συλλογή Δημήτρη Μιχαηλίδη, Συλλογή Μιχάλη Ζεϊπέκκη, Συλλογή Αντρέα Γεωργιάδη και Συλλογή Ανδρέα Δημητριάδη.

Τα εγκαίνια   

Τα εγκαίνια της  έκθεσης θα τελέσει ο Δήμαρχος Λευκωσίας κύριος Κωνσταντίνος Γιωργκάτζης και ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη κύριος Αναστάσιος Παύλος Λεβέντης, την Πέμπτη  24 Μαΐου 2018, ώρα 19:00, στο Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας, Ιπποκράτους 15-17, 1500 Λαϊκή Γειτονία, Λευκωσία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here