Διήμερο αφιερωμένο στην Κύπρο στο Κρατικό Πανεπιστήμιο του Κουμπάν στο Κρασνοντάρ

Ένα διήμερο αφιερωμένο στην Κύπρο πραγματοποιήθηκε, στις  11-12 Μαΐου, στο Κρατικό Πανεπιστήμιο του Κουμπάν, στο Κρασνοντάρ της Νότιας Ρωσίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, στο πλαίσιο του διημέρου, το οποίο διοργανώθηκε από την Έδρα Νεοελληνικής Φιλολογίας του Κρατικού Πανεπιστημίου του Κουμπάν, με τη στήριξη του Γενικού Προξενείου της Κύπρου στο Κρασνοντάρ, έγιναν παρουσιάσεις και διαλέξεις σε θέματα που αφορούν την ιστορία, τις τέχνες και τον πολιτισμό της Κύπρου.

Σε χαιρετισμό του, ο Γενικός Πρόξενος της Δημοκρατίας στο Κρασνοντάρ, Ηλίας Μαυροκέφαλος, σημείωσε πως λόγω κυρίως της γεωγραφικής της θέσης σ’ ένα σταυροδρόμι πολιτισμών και θρησκειών, τη σύνδεση της με τον ευρύτερο ελληνικό πολιτισμό, τη συσχέτιση της με την εξάπλωση της  χριστιανικής πίστης και αργότερα τη σύνδεση της με τη μουσουλμανική πίστη, η Κύπρος, παρά το μικρό μέγεθος της, έδωσε πολλά σε αυτό που λογίζεται ως ιστορία και πολιτισμός της ανθρωπότητας.

Για την καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς στα κατεχόμενα, ο Γενικός Πρόξενος σημείωσε ότι σαν συνέπεια της τουρκικής εισβολής του 1974 και της παράνομης κατοχής του 36,2% του κυπριακού εδάφους, η πολιτιστική και θρησκευτική κληρονομιά στην κατεχόμενη από τα τουρκικά στρατεύματα περιοχή έχει υποστεί βίαιη και συστηματική καταστροφή.

Ο Γενικός Πρόξενος  συνεχάρη θερμά την Έδρα Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου για τον ρόλο που διαδραματίζει και το έργο που επιτελεί, υποδεικνύοντας πως η Έδρα λειτουργεί ως η φωνή της Ελλάδας και της Κύπρου στο Πανεπιστήμιο του Κουμπάν και στην πόλη και περιοχή του Κρασνοντάρ ευρύτερα, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στη διατήρηση και περαιτέρω σύσφιξη των εξαιρετικών σχέσεων των χωρών, των λαών και των πολιτισμών της Ρωσίας, της Ελλάδας  και της Κύπρου, ειδικότερα στους τομείς της Εκπαίδευσης και του Πολιτισμού.

Κατά τις συναντήσεις εκφράστηκε, μεταξύ άλλων, η βούληση από πλευράς Πανεπιστημίου του Κουμπάν για επέκταση της συνεργασίας με ακαδημαϊκά ιδρύματα της Κύπρου.

Σημειώνεται τέλος ότι στις 25 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί στο Πανεπιστήμιο του Κουμπάν το 4ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα «Ελλάδα και Κύπρος: γλώσσα, πολιτισμός, ιστορία και σύγχρονη πραγματικότητα».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here